تصویر برند، درک و چشماندازی است که از برند در ذهن مشتریان هدف و در طی زمان براساس تعاملات و تجربههای آنها شکل میگیرد. این تعاملات و تجربهها الزاما خرید یا استفاده از محصولات و خدمات نیست و میتواند به حالات مختلفی رخ دهد.
با توجه به اینکه برداشتهای ذهنی مشتریان میتواند فرد به فرد متفاوت باشد، ضروريست که هر کسبوکار یک تصویر برند واحد برای خود ایجاد کند که ارزشهای کلیدی برند را منعکس کند. این کار شیوهای برای جایگاهدهی محصولات آن برند در بازار است.
لازم به ذکر است که تصویر برند صرفا یک تصویر ذهنی نیست و میتواند معیارهای ارزشگذاری عاطفی مشتریان را هدایت کند.
ایدهای که در پس ایجاد تصویر برند نهفته است، این است که مشتری علاوه بر محصولات یا خدمات، تصویر وابسته به آن را نیز خریداری میکند. بنابراین همه شرکتها به یک تصویر برند تاثیرگذار نیاز دارند که نشاندهنده تقاضای محصول، عملکرد، سهولت کاربری، شهرت و… باشد.
از جمله مزایایی که از طریق ایجاد تصویر برند مورد انتظار هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این احتمال وجود دارد که اگر یک شرکت نتواند brand image مناسبی ایجاد کند، نتواند محصولات جدید را تحت عنوان همان برند ارائه کند.
برای ایجاد یک تصویر برند قوی، ابتدا باید دانست که هویت آن برند چیست. این کار مقدمهای بر ایجاد موقعیت مناسب برای برند در بازار و شکار مشتریهای هدف است.
پیش از ترویج برند ابتدا باید ماموریت، چشمانداز و ارزشهای مورد نیاز را تعریف کنیم .
چرا که هر آنچه که شرکت انجام میدهد باید در راستای اهداف و ارزشها صورت گیرد. در غیر اینصورت منجر به مخدوش شدن تصویر برند میگردد.
تعریف درست این عوامل در طی زمان، علاوه بر این که زمینهساز جذب مشتریان بیشتر است، همچنین میتواند عاملی برای تعهد شغلی بیشتر کارکنان شرکت باشد.
وقتی ماموریت شرکت به درستی تعریف شده باشد، مدت زمان ماندن کارکنان با آن شرکت بیشتر میشود و عملکرد بهتری خواهند داشت.
یک بیانیه برند پوزیشنینگ، به طور دقیق شرح میدهد که قرار است چه نیازی از مشتریان رفع شود. ابتدا باید در مورد رقبا تحقیق کرد و به دنبال ویژگیهایی گشت که برند را نسبت به سایرین منحصر به فرد میکند. همچنین باید نقاط قوتی در برند را که سایرین در آن ضعف دارند جستجو کرد. در بیانیه، در یک تا جمله آن چیزی که برند را از رقبا متمایز میکند، بیان میشود.
گاهی این دو مفهوم یعنی هویت برند و تصویر برند به جای یکدیگر در منابع استفاده میشوند. تفاوتهای مهمی میان این دو است. در جدول زیر به تفاوتهای این دو مفهوم اشاره شده است.
brand image |
brand identity |
اهمیت برند در حال حاضر و دیدگاه مشتریان نسبت به برند است | نحوه نمایش برند در بازار توسط خود شرکت |
تصویری که در ذهن مشتریان نقش میبندد و الزما ممکن است موردپسند شرکت نباشد.
تصویر برند قابل کنترل و تغییر نیست. |
شعار تبلیغاتی، رنگ برند، صدای برند، لوگو و مواردی که کاملا تحت کنترل و بخشی از استراتژی برندینگ هستند.
هر زمان میتوان تغییر داد |
نحوه ادراک مصرفکنندگان از برند | تمایل شرکت به درک و شناخت مناسب در میان مشتریان |
اپل توانسته خود را یک شرکت نوآور، درخشان و پویا نشان دهد. مشتریانی وفادار دارند که منتظر عرضه آخرین محصولات شرکت هستند. محصولات اپل از سایر رقبا گران قیمتتر هستند. با این وجود مشتریان حاضر به پرداخت این بهای اضافی هستند تا در زمره دارندگان این محصولات قرار گیرند.
این برند یکی از شناخته شدهترین برندها در سراسر جهان است و این موفقیت را مرهون ثبات طی سالهای متمادی است. آنها عملا با این شرح که نوشیدنی کوکاکولا وسیلهای برای دورهم گرد آمدن مردم و ایجاد حس شادمانی و خوشبختی در میانشان، سبکی از زندگی را بین مردم جا انداختهاند.
تصویر برند یعنی چگونه مشتری به برند نگاه میکند و از آن طرف هویت برند مجموعهای از پارامترهای بصری، سمعی و … که بیانکننده برند و ساختار دهنده تصویر آن است. تصویر ذهنی برند در طول زمان شکل میگیرد. تصویر ذهنی برند مجموعهای از عقاید، افکار و احساسات است که فرد نسبت به برند دارد.
brand image را نمیتوان بارها ایجاد کرد و آن را تغییر داد. ایجاد تصویر نامناسب یا مخدوش شدن تصویر فعلی (به عنوان مثال با دستکاری در مواد اولیه مصرفی، تقلب در آزمایشها و …) در ذهن مشتریان به سادگی قابل تغییر یا اصلاح نیست. چرا که مشتری باید بتواند به محصولات برند مورد نظر اعتماد کند. بنابراین با شناخت کافی از مشتریان و رقبا باید یکبار برای همیشه یک تصویر برند قوی ایجاد کرد.
در شرکت بهینه کاوان کیفیت ارزیابیهای مختلف از جمله: بررسی شکلگیری تصویر سازمانی، شخصیت سازی برند، brand image dimensions، جایگاه برند، تدوین پرسشنامه تصویر برند و انواع شخصیت برند انجام میشوند.
تصویر برند یک جزء مهم در تحقیقات بازاریابی است و شرکت تحقیقات بازار معمولا با استفاده از ابزارهای مختلف این جنبه اساسی را بررسی و مدیریت میکند. این ابزارها میتوانند شامل تحلیل رفتار مشتریان، جمع آوری فیدبکها، انجام نظرسنجیها و مصاحبههای کیفی و کمی با مشتریان، انجام تحقیقات بازاریابی جهت شناخت بهتر بازار و مشتریان و ارائه استراتژیهای بازاریابی موثر میشود. این برندینگ ها به کسب و کارها کمک میکنند تا تصویر مطلوب و قابل اعتمادی نسبت به برند خود داشته باشند و بازاریابی اثربخشی داشته باشند.
https://www.qualtrics.com/blog/brand-image/
https://www.managementstudyguide.com/identity-vs-image.htm
https://www.feedough.com/brand-image-explanation-examples/
از تئوری تا عمل چگونه باید نیازهای مشتریان را برآورده سازیم؟ مقدمه با گذر از دوره محصولگرایی و حرکت به سمت دوره بازارگرایی، ...
مقدمه در محيط كسب و كار امروزي، رضايتمندي مشتريان يكي از كليديترين شاخصهاي بررسي وضعيت فرآيندهاي سازماني و نيز يكي از عوامل موفقيت ...
رویکردی نوین در فرهنگ خدمترسانی مقدمه خدمت یک اقدام یا فعالیتی است که توسط یک شخص یا سازمان به شخص یا سازمان دیگر ...
اولين دوره آموزشي كوتاه مدت تجزيه و تحليل و سرمایهگذاری در بازار CFD، روز شنبه ٢١ ارديبهشت ماه ١٣٩٨ بهصورت كارگاهی در ...
02143904332