در تمامی تحقیقات بازار صورت گرفته در ایران و جهان روش جمع آوری اطلاعات به صورت تلفنی یکی از کاراترین روشها محسوب می گردد. در سال های اخیر این نوع جمع آوری اطلاعات در ایران از ابعاد گوناگون توسعه یافته است. توسعه مراکز تماس خروجی در ایران در یک دهه اخیر با توجه به نیاز کشور به این نوع تحقیقات با رشد روز افزونی رو به رو بوده است و برخی برآوردها مبین آن است که در حال حاضر بیش از ۲۰۰۰ کانتر تماس خروجی مرکز تماس در این حوزه در کشور فعال می باشد.
مزایای جمع آوری اطلاعات به صورت تلفنی
مزایای متعددی وجود دارد که چرا محققین در طراحی متدولوژی تحقیق خود از روش مصاحبه تلفنی (CATI) نسبت به سایر روشها بهره می برند که به برخی از آنها در این مقاله اشاره می کنیم:
داده های تحقیق در روش تلفنی میتوانند با سرعت جمع آوری گردند و شما می توانید در صورت در اختیار داشتن زیر ساخت مرکز تماس مناسب، نرم افزار مطلوب و و پرسشگران آموزش دیده، حتی در یک روز کاری تعداد نمونه مورد نیاز را جمع آوری نمایید.
– بیشتر مخاطبین یا جامعه هدف مورد نظر شما در زمان حاضر دسترسی به تلفن همراه دارند و شما می توانید نمونه مطلوبی از بین جامعه هدف مطلوب خود بردارید.
– اگر پرسشگران شما حرفه ای و کار آزموده باشند در طی یک مصاحبه تلفنی شما می توانید ارزش برند محصول و یا خدمات خود را نیز ارتقا دهید.
– در میان روشهای جمع آوری اطلاعات، روش جمع آوری اطلاعات به صورت تلفنی (CATI) یکی از مقرون به صرفه ترین روشهای جمع آوری داده است؛ بنابراین معمولاً محققین از این روش در متدولوژی نمونه گیری خود بهره می برند.
معایب جمع آوری اطلاعات به صورت تلفنی
مانند تمام روشهای مورد استفاده به منظور جمع آوری داده جهت تحقیقات کمی و کیفی این روش نیز معایبی دارد که به چند مورد حائز اهمیت آن اشاره می کنیم:
– با توجه با اینکه بازاریابی تلفنی نیز در سالهای اخیر بسیار همه گیر شده است لذا برخی از مخاطبین اعتماد خود را در تماس های تلفنی که از سوی افراد ناشناس رخ می دهد از دست داده اند و این مهم منجر به کاهش نرخ پاسخ گویی مخاطبین گردیده است.
– پرسشنامه ای که در تحقیقات CATI استفاده می شود دارای محدودیت هایی است از جمله آنکه تعداد سؤالات و زمان مصاحبه باید محدود و حداکثر باتوجه به تجارب در ایران حدود ۶ دقیقه باشد. در برخی از تحقیق ها که نیاز به نشان دادن تصاویر محصول و یا بسته بندی نیز به مشتری وجود دارد این نوع روش تحقیق موثر نمی باشد.
– زمان تماس با مشتری با توجه به جغرافیای منطقه، فرهنگ و ماهیت پروژه بسیار حائز اهمیت است. زمان استراحت و در برخی موارد زمان کارکردن فرد زمان مناسبی جهت یک مصاحبه تلفنی موثر نیست و در واقع تخمین و تعیین زمان درست مصاحبه کار دشواری است.
شرکت بهینه کاوان کیفیت به عنوان یکی از با تجربه ترین شرکت های ارائه خدمات تحقیقات بازار با در اختیار داشتن مرکز تماسی استاندارد و کارشناسان خبره شما را در طراحی یک ابزار تحقیق مناسب در حوزه مصاحبه تلفنی و پیاره سازی با کیفیت آن کمک خواهد کرد.
تهیه شده توسط تیم تحقیق و پژوهش شرکت خدمات مهندسی بهینه کاوان کیفیت